Foto's onthouden wat mensen vergeten

Posts tagged “ontvangstsalon

Verborgen parel – Hotel d’Hane Steenhuyse – Gent

Door een plakkaat op de stoep bij de inrijpoort, met uitnodiging om binnen te stappen, ontdekten we heel toevallig in de Veldstraat te Gent het minutieus gerestaureerde Stadspaleis Hotel d’Hane Steenhuyse van de gelijknamige adellijke familie uit de 18de eeuw.
Maar wat we binnenin te zien kregen overtrof alle verwachtingen.
Kleurrijke salons, kunstig meubilair, weelderig behang en zinnenprikkelende muurschilderingen flitsen je tweehonderd jaar terug in de tijd.
Het gebouw heeft een rijke geschiedenis.
Verschillende illustere figuren hebben destijds in het Hotel d’Hane Steenhuyse gelogeerd. Zo ook de Franse koning Lodewijk XVIII, die in Gent de uitkomst van de Slag bij Waterloo afwachtte, tijdens de zogenoemde Honderd Dagen van Napoleon Bonaparte.

Blikvanger op het gelijkvloers is de indrukwekkende balzaal met prachtige plafondschildering, met uitzicht naar de tuin.

Het grote salon naast de balzaal was destijds de ideale plek om op adem te komen, wanneer de genodigden het dansen moe waren. Daar keuvelden de gasten, werden er afspraken gemaakt, maar ook roddels uitgewisseld.
Tijdens het  verblijf van de franse koning Louis XVIII bij de familie d’Hane Steenhuyse in Gent, was deze ruimte de slaapkamer van de koning, terwijl de graaf en zijn familie de appartementen op de eerste verdieping innam.

In de periode dat de franse koning Louis XVIII in Gent resideerde, was deze ruimte de troonzaal van de vorst. Maar eens de vorst terug gekeerd was naar Franrijk, werd deze ruimte opnieuw zoals vanouds de eetplaats van de graaf en zijn familie

De interieurs bevatten unieke wandbehangen en beschilderingen, parketvloeren en meubelstukken.

Aan de voorzijde langs de Veldstraat bevinden zich de ontvangstruimten met de salons. Daar werden de gastheren opgewacht.

De periode dat de Franse vorst Louis XVIII bij de familie d’Hane-Steenhuyse verbleef, nuttigde hij hier zijn maaltijden. Dat veroorzaakte een ware volkstoeloop in de Veldstraat van Gentenaren die zich door de vensters kwamen vergapen, want de koning leek nogal gulzig te kunnen eten, terwijl hij overmatig zweette. Vandaar dat de Gentenaren hem spottend de naam “Louis-die-zwiet” gaven.

Advertenties

Gents stadspaleis Hotel d’Hane Steenhuyse

Eén van de best bewaarde geheimen van Gent is het stadspaleis Hotel d’Hane Steenhuyse.
Sinds 1953 is het Hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat te Gent een beschermd monument.
Het 18de eeuws historisch gebouw werd door de Stad Gent aangekocht in 1980-81. Voorbije decennia was de Dienst Monumentenzorg er gehuisvest, maar na enige restauratie te hebben ondergaan, kan je het nu tijdens de openingsuren op eigen houtje bezoeken.
Naast een prachtige architectuur heeft het 18de eeuws hôtel de maître een indrukwekkend interieur.
Niet alleen de hemelse balzaal, de salons en de eetplaats op het gelijkvloers, maar ook de gerestaureerde kamers op de 1ste verdieping zijn meer dan een ontdekking waard.

Een majestueuze trap leidt je naar de eerste verdieping met verschillende kamers:  de aparte slaapkamers van de graaf en gravin, de muzieksalon en de appartementen voor de kinderen.

De graaf Jean Baptiste en zijn echtgenote, Marie Madeleine, hadden 7 kinderen, een dochter en 6 zonen. Zij verbleven tot ongeveer hun 18de in het appartement van de kinderen, vlak bij de vertrekken van hun ouders. Gouvernantes zorgen van bij de geboorte voor het adellijk nageslacht.

De graaf en de gravin slapen in “chambres séparées”. Het appartement van de gravin heeft de meeste kamers en bestaat uit een kabinet, een slaapkamer, een opsmukkamer en een garderobe. Hier slaapt ze, bidt ze, leest ze een boek, verzorgt ze haar correspondance of drinkt ze thee.

Dit is het appartement van graaf Jean Baptiste. Enkel zijn intimi en het huispersoneel kwamen hier ooit binnen. En ook zijn hond uiteraard.

Harp, cello en viool werd steeds minder bespeeld.
In het muzieksalon staat de piano centraal.

Vanaf het eerste verdiep kan je neerkijken op de prachtige vestibule of ontvangstruimte, waar het daglicht via de grote ramen boven naar binnenvalt.